3/29/2013

Szarlotka Cioci Alicji

Szarlotka z bezą i kruszonką według przepisu mojej cioci to prawdziwy obłęd!
Po kilku podejściach w końcu i ja nauczyłam się ją piec, teraz wasza kolej ;). Oto przepis, jak krok po kroku zrobić wrażenie na podniebieniach domowników i gości.

Składniki

ok. 2 kg kwaskowatych jabłek, ja wybrałam Szarą Renetę



3 szklanki mąki i szklanka cukru (pół do ciasta, pół do ubicia białek)



łyżeczka proszku do pieczenia i duża szczypta cynamonu



3 jajka



kostka masła ( i kawałek do posmarowania brytfanny)
najlepiej wyjąć dużo wcześniej z lodówki, będzie łatwiej wyrabiać ciasto



Przygotowanie


1. Oddzielamy białka od żółtek (bardzo ważne: do białek nie może dostać się  ani kropelka żółtka - wtedy białka nie ubiją się na sztywną pianę!)


2. Mieszamy mąkę, masło, pół szklanki cukru, żółtka, proszek do pieczenia. Aby ciasto było bardziej delikatne i łatwiej się wyrabiało, dodaję łyżkę śmietany 18%.

3. Ugniatamy cierpliwie ciasto, powstałą kulkę wstawiamy do lodówki.
Pamiętajcie, aby odłożyć małą część ciasta na kruszonkę.


4. Ciasto się chłodzi, a my zabieramy się za obieranie jabłek.


5. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki.


6. Kształt nie ma znaczenia, ważne, żeby kawałki były cienkie.


7. Gdy jabłka są już gotowe, przygotowujemy podpiek.  Na przyprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kulkę . Ciasto przekładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dopasowujemy palcami tak, aby było równomiernie rozłożone w brytfance. 


8. Widelcem robimy delikatne nakłucia na całym cieście dla przepływu powietrza. Całość  delikatnie obsypujemy cynamonem. Tak przygotowany podpiek wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 10 minut (tak, aby podpiek od góry lekko się zarumienił).  Mamy w ten sposób pewność, że ciasto pod jabłkami nie będzie surowe.


9. Gdy ciasto jest w piekarniku, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.  Najpierw ubijamy chwilę bez cukru, potem dodajemy go stopniowo , mikser trzymamy cały czas na najwyższych obrotach.
 Jak sprawdzić czy białka są już sztywne?
Odwrócić naczynie do góry nogami. Jak nie wyleci, to jest dobrze. ; )


10. Na gotowy podpiek najpierw kładziemy jabłka, na to białka, a na koniec kawałeczki odłożonego wcześniej ciasta, które stworzą pyszną kruszonkę. 


11. Pieczemy przez 40 minut w 180st. 



12. Gotowe!





Dla ogromnych łakomczuchów, którzy nie dbają o linię, polecam podawanie szarlotki z bitą śmietaną  i gałką lodów waniliowych.



A tymczasem, Wesołego Alleluja! : )


1 komentarz:

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszna :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

TOP