Kruche laseczki z cytrynową nutą przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kubusia Puchatka i choć nie zawierają w składzie "miodku", są słodkie i złociste : ) .
Ciasto
kostka masła (25 dag)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
Dziurkujemy dla przepływu powietrza. |
Pieczemy w temp. 175 st. przez ok. 20 min. i robimy w tym czasie masę cytrynową. |
Masa
4 jajka
łyżeczka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
Pamiętajcie, aby przed otarciem cytryny sparzyć ją wrzątkiem. |
Potrzebną ilość soku uzyskamy z ok. 2 cytryn. |
Wszystkie składniki miksujemy i w ten sposób otrzymujemy gotową masę. |
Na upieczone ciasto wylewamy masę. |
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Należy pilnować ciasta, bo łatwo przypala się od góry. |
Tak wygląda gotowe ciasto, które kroimy na podłużne laseczki. |
Dekorujemy cukrem pudrem i voila! |
Brak komentarzy
Publikowanie komentarza