4/09/2013

Laseczki cytrynowe Kubusia Puchatka




Kruche laseczki z cytrynową nutą przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kubusia Puchatka i choć nie zawierają w składzie "miodku", są słodkie i złociste : ) .

Ciasto

kostka masła (25 dag)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru










Po wyrobieniu ciasta z powyższych składników rozwałkowujemy  je i układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie zawiera jajek. Dlatego ciężko jest przenieść je ze stolnicy do brytfanny w całości. Powstałe więc płaty łączymy w brytfannie palcami tak, aby ciasto było rozłożone równomiernie.

Dziurkujemy dla przepływu powietrza.


Pieczemy w temp. 175 st. przez ok. 20 min. i robimy w tym czasie masę cytrynową.




Masa
4 jajka
łyżeczka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru 









Pamiętajcie, aby przed otarciem cytryny sparzyć ją wrzątkiem.



Potrzebną ilość soku uzyskamy z ok. 2 cytryn.









Wszystkie składniki miksujemy i w ten sposób otrzymujemy gotową masę.


Na upieczone ciasto wylewamy masę.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Należy pilnować ciasta, bo łatwo przypala się od góry.

Tak wygląda gotowe ciasto, które kroimy na podłużne laseczki.

Dekorujemy cukrem pudrem i voila!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP