5/21/2013

Zioła.





Nadszedł wreszcie czas nowalijek i świeżych ziół. Oto kilka przydatnych informacji na temat zbawiennych właściwości niedocenianych przez nas przypraw.




BAZYLIA



Właściwości tej popularnej rośliny można wymieniać w nieskończoność. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwropne,  rozgrzewające, regulujące wypróżnienia, przeciwgorączkowe (itd. itd.). Kto by pomyślał, że te niewinnie wyglądające doniczki poupychane w supermarketach mają w sobie tyle dobrego ;). Bazylia składa się między innymi z olejku eterycznego - bazyliowego, nadającego jej balsamiczną, silną korzenno-kwiatową woń, garbników, soli mineralnych i witamin. Bazylia i preparaty, w składzie których się znajduje, mają działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, pobudzające trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Dlatego też można wspomagać nią się przy wzdęciach, zaparciach i zaburzeniu trawienia, szczególnie w postaci naparu. Jak przyrządzić taki napar? 


Łyżkę świeżej bądź suszonej bazylii zalewamy szklanką wrzącej wody i zaparzamy przez 15 minut pod przykryciem. Napar można pić lub stosować zewnętrznie, na wszelkie zmiany skórne (stany zapalne, owrzodzenia, odleżyny). 

Bazylię stosujemy oczywiście także jako przyprawę, głównie do dań kuchni włoskiej. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ziół. Smakuje dobrze zarówno w wykwintnym pesto jak i na zwykłej kanapce z pomidorem ;).


MAJERANEK




To kolejne zioło, które ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Majeranek  likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Warto go więc dodawać do potraw ciężkostrawnych, by organizm mógł je łatwiej przyswoić. Mocny napar z majeranku pity co 2 godziny po pół szklanki, pomaga w niestrawności, przynosi ulgę we wzdęciach, leczy biegunkę.  Można tez jedną łyżeczkę zmielonego majeranku z kminkiem spoczywać po jedzeniu, oczywiście popijając wodą. Herbata z ziela ma właściwości uspakajające, olejek majerankowy bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Właściwości przeciwzapalne majeranku można też wykorzystać w leczeniu chorób skóry i oczu (np. zapaleniu spojówek), nawet tych spowodowanych alergiami. Twarz przemywana naparem staje się mniej „tłusta” zanikają przebarwienia i wypryski. Olejek majerankowy zmniejsza także obrzęki i sińce!



MELISA



Znacie powiedzenie "zaparz sobie meliskę?" :D Nie bez powodu zalecana jest wszystkim nerwusom. Jej cytrusowy zapach zawdzięczamy olejkom eterycznym, które mają działanie rozkurczowe, a co za tym idzie uspakajające i rozluźniające. Melisa to także ziółko z listy "na problemy z trawieniem". Pomocna jest przy rozstroju żołądka i wzdęciach, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Polecana jest także na bóle głowy, bóle menstruacyjne, a także na nudności u kobiet ciężarnych. Ponadto schładza organizm przy gorączce,  działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo i uwaga : płukanki (przeznaczone dla jasnych włosów) zwalczają łupież i wypadanie włosów!


TYMIANEK




Tymiankowe właściwości lecznicze tak jak u melisy pochodzą z olejków eterycznych. Zioło to jest nieocenione przy wszelkich dolegliwościach związanych z gardłem i układem oddechowym. Podczas trawienia olejki eteryczne wchłaniane są do krwi i wydalane przez układ oddechowy. W ten sposób rozrzedzają wydzielinę oskrzelową, a zatem działają wykrztuśnie i łagodzą kaszel. Tymianek działa także bakteriobójczo i odkażająco oraz pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Zewnętrznie tymianek służy do odkażania i utrzymania w zdrowiu jamy ustnej. Dezynfekuje, wzmacnia zęby i dziąsła, a w razie bólu działa kojąco. W postaci kompresów i okładów jest natomiast stosowany jako środek w niektórych chorobach skóry (np. łojotokowym zapaleniu skóry). Tymianek także jest polecany jako pomoc przy problemach trawiennych, dlatego stosuje się go jako przyprawa do ciężkostrawnych dań. Ponadto zaleca się podczas pieczenia ryb dodanie gałązki tymianku , ponieważ neutralizuje on charakterystyczny rybny zapach.


KOLENDRA



Liście  kolendry mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudzają apetyt – stymulują wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, a także działają tonizująco na żołądek. Z tych też powodów liście kolendry są często stosowane w diecie osób chorych na anoreksję. Są również zbawienne dla wątroby, a także wspomagają leczenie biegunki poprzez wywieranie korzystnego działania na jelita. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech, a także są korzystne w leczeniu egzemy, grzybic skóry i jej suchości. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię. Kolendra będąc bogatą w żelazo, pomaga leczyć anemię. Zapobiega starzeniu się organizmu oraz nowotworom, ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy A, C oraz minerałów takich jak fosfor. Roślina ta wzmacnia również nasz system immunologiczny i pomaga zapobiegać chorobom infekcyjnym, takim jak na przykład zapalenie spojówek.




To oczywiście tylko wybrane zioła, które możemy śmiało zastosować w naszej kuchni. Często te rośliny są pomijane w naszym jadłospisie, a jak widać czynią wiele dobrego dla zdrowia!





      

4 komentarze:

  1. Wonderful post...I like your blog.^^
    Maybe follow each other on bloglovin?
    Let me know follow you then back.
    Lovely greets Nessa

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you so much for the follow.
    Follow you back on bloglovin and gfc,too.
    Do you also follow me on gfc???
    Lovely greets

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you so much for your visit! I follow you with GFC and Bloglovin!
    Have a good week! and my like in bloglovin for your post too!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wish you good start for your blog!!!:)))

      Usuń

TOP