Ten placek muszę upiec w sezonie truskawkowym przynajmniej raz, chociaż na tym jednym razie nigdy się nie kończy. To moje ciasto awaryjne, kiedy w dostaję telefon, że za godzinę będę miała gości. Robi się je błyskawicznie, jest pyszne, a moi znajomi zawsze gdy mają mnie odwiedzić, pytają: " a zrobisz ten dobry placek z rabarbarem?" :-).
Składniki:
30 dag truskawek
20 dag rabarbaru
0,5 kg mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
15 dag cukru
cukier puder do posypania
100g masła
2 jajka
0.5 szklanki śmietany
Przygotowanie :
1. Utrzyj mikserem masło i cukier.
2. Dodaj jajka i ponownie utrzyj.
3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
4. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
5. Masa gotowa! Rozprowadź ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Truskawki przekrój na pół a rabarbar na 2-3 centymetrowe kawałki . Tak przygotowanymi owocami posyp gęsto masę.
7. Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kwaskowate dodaj więcej rabarbaru, jeśli słodkie - truskawek.
8. Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180°C.
9. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
10. Jedz!
Brak komentarzy
Publikowanie komentarza