10/10/2014

Racuszki z gruszki.


Jesień zawitała na dobre, a wraz z nią złociste jabłka i gruszki, które wypełniają pustkę po truskawkach. Mój niezawodny sposób na te owoce to szybkie racuszki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Moje są z gruszek, z jabłek co prawda jeszcze nie robiłam, ale myślę że będą równie pyszne ;).

Składniki (na 2 porcje):

- 2 twarde gruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- ok.1/4 szklanki mleka (ciasto nie może być zbyt płynne, bo spłynie z owoców)
- serek homogenizowany waniliowy


Gruszki kroimy w plastry jak na zdjęciu, usuwamy nasiona. Z reszty składników robimy ciasto, miksując wszystko razem. Gruszki maczamy w cieście i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Gotowe racuchy polewamy serkiem waniliowym i posypujemy cynamonem. Smacznego!









2 komentarze:

  1. Z gruszeczką! mniam!! ja chora leżę w łóżku i marzę ,żeby ktoś ugotował mi coś pysznego!!!;p;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszkowe pocieszacze ,uśmiecham się do nich!.

    OdpowiedzUsuń

TOP