10/14/2014

Słodko - słone pralinki.






Tak, wiem. Teraz wszyscy są fit, a ze słodyczy to tylko sałata. Ale kiedy wyjrzałam dziś przez okno i zobaczyłam tę paskudną ulewę, uznałam że tylko czekolada mnie zrozumie. A jak czekolada, to koniecznie w połączeniu ze słonym dodatkiem. Postanowiłam więc nadziać czekoladę słonymi orzeszkami ziemnymi i wyszło obłędnie. Przepis banalny, ale już chyba zauważyliście, że patrząc przez pryzmat poziomu trudności na moje dania, poziomki Magdy Gessler bym nie dostała. A zatem do dzieła!


1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej jedną tabliczkę czekolady.
2. Rozlewamy ją do foremek i wrzucamy do każdej po 3 orzeszki, jak na zdjęciu poniżej.
3. Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie rozpuszczamy drugą czekoladę.
4. Zalewamy foremki po brzegi, upuszczamy formę z niewielkiej wysokości na blat, żeby usunąć powietrze z dna foremek i odstawiamy gotowe pralinki na minimum godzinę do lodówki, żeby zastygły.
5. Jemy i tyjemy!










7 komentarzy:

  1. Kapitalny przepis w sam raz na jesienną chandrę ;-) a patent z foremką do lodu.. bomba! Z pewnością wypróbujemy :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja natomiast regularnie podziwiam liluszkowe stylizacje :) Pozdrowionka!

      Usuń
  2. Nie wiem czy to przez ciążę czy przez co, ale jestem szalenie ciekawa jak smakuje takie połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Są mega piękne ,oryginalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! ale bym jadla! pysznie to wyglada! :) zaprasszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Tylko gdzie ja kupię taką cudną foremkę do lodu?

    OdpowiedzUsuń

TOP