11/05/2014

Shake z dyni i nutelli.



Dziś podaję przepis na typowo jesienny napój, o orzeźwiającym korzennym smaku z dodatkiem czekolady, która poprawia humor w nawet najbardziej pochmurne, jesienne dni.



Zacznijmy od puree z dyni. Jest ono czasochłonne, więc warto zrobić je dzień wcześniej i przechować w lodówce. Jest ono bazą do wielu dań z dyni, więc się nie zmarnuje. A jeśli mamy ochotę wykorzystać je kiedy indziej, możemy śmiało je zamrozić. 

Puree:
Dynię myjemy i pozbawiamy "wnętrzności". Kroimy na duże księżyce i układamy w brytfannie miąższem do góry. Pieczemy w 200st.C, aż dynia zmięknie (ok.40min). Czekamy aż ostygnie, oddzielamy miąższ od skórki łyżką i blendujemy go na gładką masę. Voila, mamy puree z dyni. 

Shake:
Wszystkie składniki razem blendujemy. Podajemy z plastrem pomarańczy, który umoczony w shake'u smakuje obłędnie i bardzo "świątecznie";). 

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Nie wpadłabym na to, brzmi i wygląda tak, jak lubię najbardziej. Niech trochę wolnego czasu wpadnie mi w łapki, to spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to jakiś mix totalny :D brzmi... yyy... ciekawie :D nutellę kochamy- w połączeniu z dynią.. kurczę.. no cóż mogę powiedzieć, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje trochę jak czekoladowy shake z McDonald's, ale w wersji korzennej :D

      Usuń

TOP