12/12/2014

Cookies week #5.

#5 LUKIER KRÓLEWSKI





Prostota broni się zawsze. Subtelne dekoracje lukrem królewskim zachwycą każdego, kto w dekorowaniu ceni sobie minimalizm i tradycję. 
Można kupić gotowy lukier, który wystarczy zanurzyć we wrzątku, ale zazwyczaj ma on pełno chemii, szczególnie ten kolorowy. Lukier można przygotować samemu w bardzo prosty sposób. Miksujemy ze sobą jedno białko, szklankę cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny. Ja cukier puder przesiewam przez sito, żeby nie było grudek. Lukier ubijamy bardzo powoli, na najniższych obrotach miksera, bo inaczej się napowietrzy, przez co będzie pękał po wyschnięciu. Możecie zauważyć na niektórych pierniczkach małe dziurki - to są właśnie pęknięte pęcherzyki powietrza. Lukier nakładamy specjalną tutką (do kupienia w większości hipermarketów), ale możemy ją też zrobić sami. Ja swoją zrobiłam z woreczka do zamrażania, poprzez wycięcie małej dziurki w rogu. Jeśli chcecie gęstszy lukier, do bardziej precyzyjnych wzorów, wystarczy dodać więcej cukru.



lukier królewski przepis










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP