12/13/2014

Cookies week #6.


#6 Pierniczki - latarenki



Uwielbiam ten sposób dekorowania pierniczków, więc nie mogło go zabraknąć w tym zestawieniu. Na powyższym zdjęciu widać, jak powstaje witrażyk w środku piernika. Te różowe grudki to potłuczona landrynka. Podczas pieczenia się rozpuści, a po ostygnięciu zrobi się z niej cienka skorupka. Kiedy zawiesimy takie pierniki na choince, to dzięki choinkowym światełkom stworzą latarenki, jak na zdjęciach poniżej. 
Moja rada: Takie pierniczki według mnie nadają się głównie do powieszenia na choinkę. Cukier z landrynek przypala się lekko na brzegach , co nadaje piernikom w tym miejscu lekkiej goryczy. Dlatego na stół wybrałabym pierniki z innym zdobieniem. 
Można też wsypać landrynki dopiero pod koniec pieczenia, dzięki temu cukier będzie krócej poddany wysokiej temperaturze i zmniejszy się tym samym ryzyko przypalenia.









3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

TOP