Wiem, nie wyglądają jak najpyszniejsze ciacha na świecie, ale wierzcie mi, są niesamowite! A do tego bardzo, ale to bardzo zdrowe i tylko trochę kaloryczne. W każdym razie na pewno lepsze niż kupne ciastka naszpikowane cukrem. Robi się je bardzo prosto i można dowolnie dobierać dodatki. Polecam wszystkim łasuchom :).
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (ja dałam płatki górskie)
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 starte na tarce z grubymi oczkami jabłko (np. Szara Reneta)
1 jajko
1/4 szklanki mleka
cynamon
ulubione bakalie (ja dałam suszoną żurawinę, pestki dyni i łuskany słonecznik)
ulubione bakalie (ja dałam suszoną żurawinę, pestki dyni i łuskany słonecznik)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz bakalii ugniatamy w misce na jednolitą masę. Na końcu dodajemy bakalie i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką kulki ciasta (nieduże, bo sporo urosną). Pieczemy ok. 15-20 minut w 170st. Gotowe! :)
Szybko, prosto i smacznie - super :) Myślisz że można by wmieszać kakao?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Polecam też dodać groszki czekoladowe, będzie pycha ;)
OdpowiedzUsuńJadłam. Polecam. Katarzyna Malisz.
OdpowiedzUsuńPs.omnoomnomnom
Ps2. zapycha każdy smutek i rozpocz