12/02/2015

Pieczone jabłka - najlepszy smak zimy.




Pieczone jabłka to jeden z tych smaków, które wyjątkowo kojarzą mi się z zimową atmosferą. Kiedy za oknem pada śnieg, nie ma nic lepszego niż grzane wino i jabłko prosto z pieca. Różnie się  je przyrządza - jedni dają rodzynki i miód, inni tylko cynamon. Ja dzisiaj pokażę Wam mój niezawodny patent na pieczone jabłka, które znikają w minutę ;-). 




Składniki:
-duże jabłko
- cynamon
- łyżeczka miodu
- suszona żurawina
- orzechy włoskie



Odcinamy górę jabłka i odkładamy - będzie potem stanowiła "przykrywkę". Gniazdo nasienne wydrążamy delikatnie łyżeczką uważając, żeby nie przebić jabłka, szczególnie na spodzie. Inaczej wszystko co najlepsze wypłynie podczas pieczenia. Całe jabłko oprószamy cynamonem. Do środka wsypujemy trochę żurawiny i niezbyt drobno posiekane orzechy. Na koniec środek zalewamy łyżeczką miodu. Wszystko przykrywamy odciętą wcześniej częścią jabłka. Wsadzamy jabłko do piekarnika rozgrzanego do 180st. na ok. 15 minut. Uwaga przy jedzeniu - bardzo gorące! ;-)






2 komentarze:

  1. Jajku, rewelacja! Aż się uśmiechnęłam w ten pochmurny poranek i wraz z koleżanką przed zajeciami siedzac zdecydowalysmy, ze kiedys wypróbujemy ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP