3/18/2016

Wielkanocna Pascha.




Pascha to świetna alternatywa dla pracochłonnych mazurków i tradycyjnych babek. Orzeźwiający deser idealnie skomponuje się z kawą wypitą po obfitym wielkanocnym śniadaniu. Pierwszy raz paschę jadłam rok temu u mojej cioci i to właśnie od niej mam ten przepis. Zachęcam do wypróbowania - mało kto nie skusi się na drugi kawałek ;-). 



Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu, mielimy go wówczas 3 razy)
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 6 żółtek
- 220g masła
- 100 g cukru pudru
- otarta skórka z 1 cytryny
- kandyzowana skórka pomarańczy
- laska wanilii
- garść orzechów włoskich
- dowolne bakalie (ja dałam suszoną żurawinę i migdały w płatkach)
- cytryna do dekoracji
- gaza opatrunkowa do wyłożenia sitka


Przygotowanie:

Wrzucamy do miski miękkie masło i cukier puder. Laskę wanilii rozkrawamy i wyjmujemy nasionka, które dodajemy do masła i cukru. Całość ucieramy na gładką masę, następnie po kolei dodajemy żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy. Następnie dodajemy twaróg i jogurt naturalny. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy bakalie.

Sitko umieszczamy na garnku, a następnie wykładamy gazą opatrunkową. Przekładamy do niego przygotowaną masę i odstawiamy na noc do lodówki. Przez noc nadmiar wody odcieknie, a pascha stężeje. Rano przekładamy ją na talerz lub paterę i dekorujemy cytryną pokrojoną w półplasterki. Gotowe!




Życzę Wam udanej wielkanocnej uczty! :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP