6/25/2016

Domowy izotonik - dlaczego warto go pić?



Nadeszły upalne dni, wszyscy z utęsknieniem szukamy cienia i ochłody. I choć bardzo się staramy - lekko się ubieramy, osłaniamy głowy kapeluszami, to i tak wyjście na zewnątrz wiąże się z tym, że pocimy się ponad normę. Żeby się ochłodzić, sięgamy zazwyczaj po zimną wodę, co jest jak najbardziej słuszne. Jednak ja proponuję na upały jej urozmaiconą wersję - domowej roboty napój izotoniczny. Izotoniki sklepowe mają sztuczne barwniki i inne substancje, których wcale nie potrzebujemy. Dlatego dzielę się z wami przepisem na domowy, w 100% naturalny napój.

Dlaczego warto pić domowy izotonik?

Dzięki kilku prostym składnikom dodanym do wody mineralnej, możemy dostarczyć sobie przy okazji cennych substancji, które wypłukują się z naszego organizmu wraz z potem. Taki izotonik zapewni nam porcję minerałów oraz elektrolitów, które regenerują i nawadniają nasz organizm.  Poza tym zwiększamy walory smakowe zwykłej wody. Chyba nie trzeba dłużej przekonywać, że to doskonały napój na gorące dni? :-).


Jak przygotować taki napój?

Jest banalnie prosty! Do wody mineralnej dodajemy cytrusy i wyciśnięty z nich sok. Do smaku można dodać świeżego ogórka lub listki mięty - dodadzą dodatkowego orzeźwienia. I teraz dwa najważniejsze składniki - łyżka miodu (zapewnia dawkę wzmacniającej glukozy) oraz szczypta soli, która uzupełnia niedobory minerałów. Dla dodatkowego schłodzenia dodajemy kostki lodu, należy jednak pamiętać, że zbyt zimny napój może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie - może spowodować kłopoty z gardłem. Gotowy izotonik możemy przelać do bidonu lub kubka termicznego, który zapobiegnie ogrzaniu naszego orzeźwiającego napoju. 

Wskazówka: zamiast wody możesz użyć zielonej herbaty!



Pijecie takie domowe izotoniki?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP