6/27/2016

Szybki chłodnik na lato


W upalne dni ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę, to stanie przy parujących garnkach i rozgrzanej patelni. Ale nawet w taką pogodę trzeba zjeść smaczny i pożywny obiad. Moim ulubionym daniem na gorące dni jest chłodnik z jajkiem, na bazie orzeźwiającego kefiru, pachnący świeżo posiekanym koperkiem. Robi się go szybko, jedyne składniki, które musimy ugotować to jajko i botwina. Lekkie, pożywne, a do tego pięknie wygląda. Nabraliście już na niego ochoty? No to łapcie przepis :-).


Składniki:
(na dwie porcje)

- 500ml kefiru
- średni świeży ogórek
- 4 rzodkiewki
- pęczek botwiny
- koperek
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
-  2 jaja na twardo

Botwinę bez liści gotujemy do miękkości, czyli do momentu aż będzie można swobodnie włożyć w nią nóż. Trwa to ok. 10 minut, w zależności od rozmiaru botwiny. Gotujemy też w tym czasie jajka na twardo. Ugotowane jajka i botwinę pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach, a także rzodkiewki (ja w obawie o palce kroję je na cienkie paseczki nożem). Gdy botwina ostygnie, również ścieramy ją na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy razem z kefirem. Wszystko przyprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Tak przygotowany chłodnik warto wstawić do lodówki na godzinkę, ale można też jeść od razu. Można go zjeść już w takiej postaci, ale jednak żeby był bardziej sycący warto dodać ugotowane jajo. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP