8/06/2016

Najlepszy przepis na pancakes

pankejki

Amerykańskie pancakes na bazie maślanki to zdecydowanie moja ulubiona wersja "śniadania mistrzów". Zawsze kiedy mam możliwość poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, wybieram właśnie te placuszki. Przepis na nie jest bardzo prosty i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ciasto zrobić wieczorem, a rano szybko wrzucić je na patelnię. Placuszki są bardzo sycące i chyba nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia, niż mocna kawa i gorące, pachnące pancakes.

Składniki
- szklanka maślanki
- szklanka mąki pszennej
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- ulubione dodatki (owoce, jogurt)

Wszystkie składniki (oczywiście oprócz dodatków) dokładnie mieszamy w blenderze. Osobiście polecam używać normalnego blendera z ostrzami (rózga się nie sprawdzi, gdyż ciasto jest bardzo gęste). 

Trik: Najpierw na dno blendera wlej mokre składniki (maślankę, olej). W ten sposób ciasto lepiej się wymiesza, a suche składniki nie będą zbierać się i zalegać w zakamarkach naczynia.

Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (olej jest już w cieście). Dzięki temu placki nie są tłuste i wychodzą bardzo puszyste. Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię dodać serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce, lub w wersji minimalistycznej - polać pancakes syropem klonowym. Powyższy przepis jest przeze mnie sprawdzony wiele razy i zawsze się udaje. 

pancakes przepis

Lubicie amerykańskie pancakes, czy może jednak wolicie klasyczne, polskie naleśniki?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP