8/29/2016

Szybkie przekąski na imprezę

przekąski na imprezę

- Halo?
- No cześć! Słuchaj, jesteś w domu?
- No jestem, a co?
- Świetnie, w takim razie będziemy za pół godziny!
- Taak? Super! Czekam na was!
*panika*

Ten dialog w niejednym domu spowodował prawdziwy popłoch. Zwykle niezapowiedziani goście pojawiają się w naszym domu wtedy, kiedy panuje w nim największy bałagan, my siedzimy w poplamionym dresie i tłustych włosach, a w lodówce mamy tylko światło i ketchup. I o ile bałagan zawsze można upchnąć w drugim pokoju za zamkniętymi szczelnie drzwiami, a na włosy psiknąć suchym szamponem, to jednak z pustej lodówki nawet Magda Gessler nic nie wyczaruje. 

Mam dla Was dzisiaj dwa ekspresowe przepisy na niebanalne przekąski dla gości, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, czasu i właściwie wszystkie produkty znajdziemy w sklepie za rogiem lub gdzieś na dnie spiżarni. W dodatku mam dla was dwie wersje: dla gości ukierunkowanych w stronę wege i dla tych, którzy na deser preferują schabowego. Poza tym te dania to idealne przekąski na imprezę, także tę zaplanowaną.

Wegańskie chipsy warzywne


Gwarantuję, że te warzywne chipsy zasmakują nawet zatwardziałemu mięsożercy, natomiast weganin będzie wdzięczny, że pomyślałeś także o jego potrzebach, przygotowując imprezowe menu. Jak zrobić warzywne chipsy?

Składniki:
- warzywa (u mnie burak, batat i marchewka), ale świetnie nada się także korzeń pietruszki czy seler
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeży rozmaryn
- oliwa

Warzywa obieramy ze skórki i kroimy na możliwie jak najcieńsze plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i solidnie przyprawiamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180st. Trzeba tak naprawdę samemu wyczuć ile czasu potrzeba - cienko pokrojone warzywa upieką się szybciej, grubsze kawałki potrzebują więcej czasu. Voila! Pyszne, zdrowe i ekspresowe.

przekąski na imprezę

przekąski na imprezę

przekąski na imprezę

Kabanosy w cieście francuskim

przekąski na imprezę

Ostatnio mogliście zauważyć, że odkryłam na nowo ciasto francuskie. Zwykle robiłam z niego słodkie ciasteczka i rogaliki, ale ostatnio wręcz hurtowo wykorzystuję je do przygotowywania wytrawnych przekąsek. Tym razem w paski z ciasta francuskiego zawinęłam kabanosy. Następnie ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem i tak przygotowane kiełbaski posypałam mixem ziaren do sałatek, opartym głównie na sezamie. Kabanosy pieczemy ok. 20 minut w temp. 180st. Docenią je przede wszystkim smakosze kiełbasy z grilla i ogólnie mięsolubni goście. Prosty patent na zamianę zwykłego kabanosa w ciekawą przekąskę.

przekąski na imprezę

przekąski na imprezę

Jak widzicie całkiem niewiele potrzeba, żeby w ciągu kilku minut wyczarować coś z niczego. Zachęcam was do eksperymentowania i oczywiście wykorzystania moich przepisów! ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP