8/20/2016

Warkocz z oliwkami - szybka i efektowna przekąska na każdą okazję

przekąski na imprezę

Wielkimi krokami zbliżają się moje urodziny, a wraz z nimi małe przyjęcie dla najbliższych. W związku z tym przekopałam internet w poszukiwaniu efektownych, ale jednocześnie szybkich w przygotowaniu przekąsek. Moją uwagę zwróciły szaszłyki z ciasta francuskiego i oliwek. Ostatecznie zmodyfikowałam trochę przepis i wyszło mi coś absolutnie przepysznego. Przede wszystkim zrezygnowałam z nabijania warkoczy na długie wykałaczki. We wszystkich przepisach było podane, że patyczki są niezbędne do zachowania kształtu tych przekąsek. Bzdura! Nie miałam patyczków i zrobiłam bez - warkocze zachowały kształt, można bez obaw wziąć je do ręki - nie łamią się. A poza tym uważam, że patyk jest zbędnym utrudnieniem podczas jedzenia. 

Składniki (na ok. 7 porcji):
- opakowanie ciasta francuskiego
- oliwki (ok. 40 sztuk)
- jajko
- ulubione przyprawy (u mnie suszone oregano)

ciasto z oliwkami

Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 2,5 cm (kroimy według tego dłuższego boku). Kładziemy na blachę wyłożoną papierem pasek ciasta i mniej więcej wyznaczamy jego środek. Kładziemy oliwkę i oplatamy ją ciastem "na krzyż".

przekąski z ciasta francuskiego

Tak samo postępujemy z każdą następną oliwką. Koniec warkocza zaciskamy mocno palcami.

szybkie przekąski na imprezę

Gotowe warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym oregano lub inną, ulubioną przyprawą. Świetnie sprawdzą się też zioła prowansalskie. Warkocze pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180st.

efektowne przystawki

przepisy z oliwkami

Gotowe warkocze podajemy z ulubionym dipem. Ja podaję po prostu z ketchupem, ale świetnie będzie pasował też domowy sos czosnkowy lub jogurtowy. Dla większej ilości osób proponuję zrobić podwójną, a nawet potrójną porcję - znikają migiem! Smakują doskonale i na ciepło i na zimno. Spróbujcie koniecznie!

co do jedzenia na impreze

warkocze z ciasta francuskiego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP