10/16/2016

Szybkie ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią. Gdy za oknem deszcz i szaruga, nie ma nic lepszego niż kubek gorącej herbaty z pomarańczą, w asyście wilgotnego ciasta marchewkowego o korzennym aromacie. Ja najbardziej lubię wersję z delikatną dekoracją z lukru i orzechów. Przedstawiam więc przepis na szybkie ciasto marchewkowe, jak możecie zobaczyć na zdjęciu, jest tak pyszne, że do sesji dotrwała tylko końcówka ;-).

Składniki:
- 3 duże marchewki (lub 5 mniejszych)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- czubata łyżka cynamonu
- mieszanka orzechów (ja użyłam włoskich, laskowych i nerkowca)

Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na bok. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka i cukier na gładką masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a także cynamon. Na koniec miksowania dodać olej. Tak powstałą masę dokładnie wymieszać ze startą marchewką. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 minut w temp. 180 st. 

Tak upieczone ciasto jest przepyszne i nie wymaga żadnych ulepszeń, jednak ja ze względów głównie estetycznych dekoruję je lukrem królewskim, na który przyklejam mieszankę orzechów. W poście o świątecznych piernikach podawałam przepis na lukier królewski , zapraszam.

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe szybkie

prosty przepis na ciasto marchewkowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP