11/13/2016

Zupa dyniowa na ostro

ostra zupa dyniowa

Wielbicieli zupy dyniowej można podzielić na dwa obozy: miłośników wersji słodkiej i na zwolenników pikanterii. Ja należę zdecydowanie do tych drugich, bo na obiad musi być konkret, słodkie to są desery! Ostatnio zapanowało w mojej kuchni dyniowe szaleństwo, czego efektem była pyszna, kremowa zupa z dodatkiem rozgrzewającego chili. Przygotowanie jest proste i szybkie, nie licząc samego obierania dyni, które jest dla mnie mozolnym zajęciem. Ale warto się pomęczyć dla tego smaku!

Wskazówka: im cieńsze plastry dyni pokroisz, tym łatwiej będzie odkroić skórkę.

krem z dyni pikantny

Zupa dyniowa - składniki:

- 1 kg obranej, surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- jedna papryczka chili
- 1,5 litra bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, imbir, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
- śmietana 18%
- łyżka oleju rzepakowego
- świeży rozmaryn do dekoracji

Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Całość podsmażamy, aż lekko się zeszkli. Do tego wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, papryczkę chili pokrojoną w paski, pozbawioną nasion i obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Całość podsmażamy chwilę, pilnując żeby cebula nie przysmażyła się zbyt mocno. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy według uznania, co do zasady po szczypcie, kurkumy można trochę więcej dla podkręcenia koloru zupy. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę kleksem ze śmietany i odrobiną mielonej papryki, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu.

zupa dyniowa przepis

Jaką wersję zupy dyniowej preferujecie? Słodką, z mlekiem kokosowym, czy taką pikantną? :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP