12/14/2016

Drożdżowa gwiazda z nutellą

ciasto gwiazda

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim piernik, makowiec i keks. A co powiecie na odmianę w postaci drożdżowej gwiazdy? Moja jest z nutellą, ale równie dobrze będzie smakować z bardziej tradycyjnym nadzieniem - masą makową lub powidłami. 

Ciasto jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego zdecydowanie warty. I chociaż to zwykłe drożdżowe z nadzieniem, to jego kształt zdecydowanie oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia i robi wrażenie na gościach.


Składniki:

- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- szczypta soli
- 45g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 500g mąki pszennej
- słoik nutelli lub puszka masy makowej


Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. W tym celu rozdrabniamy palcami drożdże, następnie posypujemy je łyżką cukru. Drożdże z cukrem zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Ważne jest, aby mleko nie było zbyt ciepłe, bo zabijemy drożdże i ciasto nie urośnie. Odpowiednią temperaturę możemy określić poprzez sprawdzenie jej chociażby palcem, mleko powinno być wyraźnie ciepłe, ale nie powinno parzyć. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie powinien on zacząć bąbelkować.

Gdy nasz zaczyn rośnie, w tym czasie przygotowujemy resztę składników - oddzielamy żółtka od białek, rozpuszczamy masło, odmierzamy potrzebną ilość mąki. Gdy rozczyn jest już gotowy, dodajemy do niego składniki - mąkę, sól, żółtka, masło oraz cukier. Wyrabiamy porządnie ciasto, tak aby uzyskało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy i nadajemy jej okrągły kształt. Najlepiej określić wielkość każdej rozwałkowanej części dużym talerzem, który posłuży nam potem jako forma do wykrojenia kształtu. Robimy z rozwałkowanych placków coś na kształt przekładańca - na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy placek, smarujemy go nutellą/masą makową i na to kładziemy następny placek. Robimy tak z każdą kolejną warstwą, ta na wierzchu ma pozostać nieposmarowana. 

Aby wyrównać ciasto, na wierzch kładziemy duży talerz i "obrysowujemy" go nożem, tak aby nadać ciastu równą, gładką krawędź. Następnie na środku kładziemy szklankę do góry dnem i bardzo delikatnie odciskamy ją na cieście. W ten sposób wyznaczyliśmy środek gwiazdy, którego nie można naciąć. Ciasto dzielimy na 16 części (najlepiej metodą "na krzyż"), pomijając wyznaczony szklanką środek. Teraz najważniejszy krok - wywijanie powstałych części. Są różne techniki, ja osobiście polecam tę przedstawioną na tym tutorialu. Ciężko wytłumaczyć to pisemnie, więc odsyłam was do filmiku, który wszystko wyjaśni.

Gotową gwiazdę smarujemy roztrzepanym białkiem, omijając miejsca z nutellą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Brzmi to wszystko dość skomplikowanie, ale w rzeczywistości wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dodam, że gwiazda najlepiej smakuje na świeżo, w dniu upieczenia, dlatego jeśli planujecie przygotować ją na Święta dla gości, to warto ją upiec w dniu ich wizyty, lub wieczór przed i przechować ją w szczelnym opakowaniu.




drożdżowa gwiazda z nutellą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP