6/05/2017

Fit ptasie mleczko z chia (wegańskie)

fit ptasie mleczko

Do tej pory nasiona chia wykorzystywałam tylko do puddingów (sprawdźcie tutaj - jak zrobić idealny pudding chia). Teraz puddingi zamieniłam na ptasie mleczko. Słodycze kocham nad życie, a jeśli do tego mogę jeść je z mniejszymi wyrzutami sumienia, bo są w wersji "fit", to już w ogóle miodzio.

Przepis jest prosty, chociaż wymaga trochę skupienia i stania przy garach. Ale wierzcie mi, naprawdę warto. Recepturę znalazłam na ilovebake.pl, jednak trochę zmodyfikowałam ją po swojemu. Porcja nadaje się spokojnie dla 4-5 osób, ten deser jest naprawdę bardzo sycący. W dodatku przepis jest wegański - zamiast żelatyny dodajemy agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego. 


Składniki:

- 4 łyżki nasion chia
- dwie puszki mleka kokosowego (po 400ml)
- 100ml mleka (w wersji wegan dowolne roślinne)
- 2 łyżki ksylitolu
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki agaru (agar dostępny np. w supermarketach Piotr i Paweł)
- laska wanilii


Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy dwa garnki i foremkę ok. 20x20cm, ja zamiast formy użyłam prostokątnego lunchboxa wyłożonego papierem do pieczenia.
W pierwszym garnku przygotowujemy masę czekoladową. Podgrzewamy 400ml mleka kokosowego, dodajemy połamaną czekoladę, łyżkę ksylitolu, a kiedy wszystko się rozpuści i połączy, dodajemy 1,5 łyżeczki agaru i energicznie mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia. Połowę gotowej masy wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki. 

Przechodzimy do przygotowania masy białej. W drugim garnku podgrzewamy mleko kokosowe wymieszane z mlekiem roślinnym (można tutaj użyć także mleka krowiego). Do tego dodajemy ziarenka z laski wanilii, łyżkę ksylitolu, nasiona chia i na koniec 1,5 łyżeczki agaru, energicznie mieszając. Całość chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Gdy pierwsza warstwa czekoladowa jest już stężała, wylewamy na nią masę białą i wstawiamy do lodówki. Gdy ta stężeje, wylewamy na nią pozostałą masę czekoladową (masa będzie wymagała uprzednio ponownego podgrzania, żeby znów stała się płynna). Tak przygotowane warstwy zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Gotowe!

wegańskie ptasie mleczko


Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, zostaw lajka na fanpage! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP