7/21/2017

Wegańskie kotleciki z zielonego groszku


Uwielbiam wszelkiego rodzaju kotlety z warzyw. To fajna alternatywna dla posiłków mięsnych, przede wszystkim smaczna i sycąca. Mają dla mnie jeszcze jedną zaletę - podgrzane w mikrofali smakują o niebo lepiej niż te z mięsa, a niestety na co dzień właśnie tak muszę podgrzewać swój obiad. Dzisiaj dzielę się z wami przepisem na kotlety z zielonego groszku, które robi się naprawdę ekspresowo. Pokazywałam wam ten przepis już na moim instastory, gdzie ostatnio zrobiłam się bardziej aktywna niż zwykle :-).

Składniki:
- puszka groszku konserwowego
- jedna surowa marchew
- łyżka nasion, np. słonecznik, pestki dyni (opcjonalnie)
- łyżka kaszy manny
- łyżka bułki tartej 
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę i sprasowany czosnek delikatnie rumienimy na patelni. Groszek blendujemy na gładką masę. Do groszku ścieramy na tarce o drobnych oczkach marchew. Dodajemy kaszę, bułkę i przyprawy oraz cebulę z czosnkiem, całość ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy ulubione ziarna (opcjonalnie) i mieszamy masę. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju do zrumieniena.

Kotleciki świetnie smakują z odrobiną jogurtu naturalnego (jeśli chcemy, żeby danie było w 100% wegańskie wystarczy zamienić go na jogurt sojowy) lub z domowym sosem czosnkowym.



Jeśli nie chcecie przegapić kolejnych przepisów, zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP