9/26/2017

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami (ekspresowe!)

czekoladowe ciasto z gruszkami

Takie ciasta lubię najbardziej - jak to mój tata ładnie nazywa - "ciasto dyżurne". Dyżurne, czyli takie, które zawsze wychodzi i można je "ukręcić" na szybko, tuż przed przyjściem gości.

I takie właśnie jest ciasto czekoladowe z gruszkami - idealne na jesienne posiadówki przy herbacie, pachnące kakao i pieczoną gruszką. Pycha!

ciasto czekoladowe przepis

Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka 2%
- 7-8 łyżek gorzkiego kakao
- 2-3 gruszki (najlepiej lekko twarde)

Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mikserem jajka i cukier. Dodajemy resztę składników - olej, mleko i wszystkie suche składniki i miksujemy, aż wszystko dokładnie się połączy. Uzyskujemy w ten sposób płynną masę.

Włączamy piekarnik, ustawiamy na 180 stopni, góra - dół, bez termoobiegu. Okrągłą formę o średnicy ok. 27cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy gotowe ciasto, na którym układamy gruszki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych, lekko je dociskając.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, ale najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe :-).

ciasto gruszkowe przepis


A jeśli z jesiennych owoców wolisz śliwki, koniecznie sprawdź mój przepis na tartę ze śliwkami!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP