10/21/2017

Muffinki z cukinii z suszonymi pomidorami

muffinki na słono

Uwielbiam cukinię - możliwości na jej wykorzystanie są nieograniczone! Ostatnio na tapecie ciągle był u mnie krem cukiniowy z grzankami, ale w końcu się przejadł, a że miałam zapas cukinii, musiałam wymyślić coś nowego, żeby się nie zmarnowała.

I tak powstały wytrawne muffinki z cukinii, idealne na jeden kęs, w sam raz do lunchboxa.

Składniki:
-1/2 cukinii 
-1/2 szklanki mąki pszennej
-jajko
-5 suszonych pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy ze sobą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy z soku i dodajemy do niej jajko, pomidory oraz mleko, mieszamy. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy przez ok. pół godziny, w temp. 180st. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP