Cinnamon rolls - pachnące bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe
Ostatnio na blogu zrobiło się mocno kulinarnie, ale co poradzę - świąteczny klimat sprzyja krzątaninie w kuchni. 
Grudzień kojarzy się zdecydowanie z korzennym aromatem i pachnącymi wypiekami. Mam więc dla was przepis na cynamonowe bułeczki, idealne na leniwe grudniowe śniadanie. 

Składniki:
- 550g mąki pszennej
- 70g roztopionego masła
- 50g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g cukru
- 250ml mleka

Nadzienie:
- 50g masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- opakowanie cynamonu


Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży (sprawdźcie w tym wpisie jak przygotować rozczyn). Gotowy rozczyn przelewamy do dużej miski, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na dość cienki prostokąt. Przygotowujemy nadzienie - masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cynamon, cukier i mieszamy. Ta porcja wystarcza na dwa prostokąty ciasta. Gotowym nadzieniem smarujemy ciasto i zwijamy je w rulon, podsypując dla ułatwienia mąką. Rulony kroimy na mniejsze kawałki (jak kopytka) i układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 15-20 minut. Gotowe bułeczki polewamy lukrem (tutaj przeczytacie jak zrobić lukier). I voila - świąteczne bułeczki mogą lądować na stole!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz