12/04/2017

Kruche ciasteczka z okienkiem

kruche ciastka z dzemem

Ciasteczka z okienkiem - te małe cudeńka cieszą oko i świetnie smakują, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Idealne na Święta i nie tylko, musicie spróbować!


Składniki:
- kostka zimnego masła (200g)
- 250g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
-  ulubiony dżem (ja użyłam truskawkowego)

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko ucieramy palcami. Dodajemy żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

Schłodzone ciasto wyciągamy na stolnicę i rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wykrawamy dwa rodzaje ciastek: zwykłe i pokrywkę, czyli z wyciętym kształtem w środku.

ciastka kruche przepis

Pieczemy w 180st. przez ok. 10 minut, bez termoobiegu. Trzeba często doglądać, bo ciasteczka są cienkie i szybko mogą się przypalić. Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie pokrywki prószymy cukrem pudrem. Na spody nakładamy dżem, smarujemy nie dojeżdżając do brzegów. Na posmarowane spody nakładamy delikatnie pokrywki (robimy to ostrożnie, ciastka są naprawdę kruche!) i lekko dociskamy. I gotowe!

ciastka świąteczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP